Selasa, 10 April 2012

. Tutorial - fan page

Siti Nurfariha | 8:55 PTG | 0Comments |
Hari ni kita semangat nak buat satu perkongsian dengan korang semua,tapi sekadar perkongsian yang tak seberapa dan diharapkan dapat difahami, kalau tak faham boleh tanya direct pak cik googel atau pun kita..
eemm kita nak buat tutorial ni mengenai dengan Fan Page Facebook, Ramai jerk kawan-kawan blogger yang bertanya yang dah tau tu diam-diam sudah hehe…Jom layan hehe
STEP 1
1) Korang klik buka fan page blog ieyha di sidebar sebelah kanan blog ini.
2) Klik “Create A Page” dibawah sekali seperti yang ieyha gambarkan kat bawah ini.
FB Like
STEP 2

1) Sila pilih “Artist, band or Public Figure” dan isi kan pertanyaan yang diberikan.
2) Untuk “choose category“, ieyha pilih “public figure
3) Untuk “Page Name“, Isi nama fan page yang korang nak letakkan.
4) Tickkan pada facebook terms.
5) Klik ” Get Started” seperti gambar dibawah.
save image
save image
STEP 3
1)Nah siaplah korang punya fan page blog.
2) Sila upload gambar sama ada “ from your computer” or “from your website
3) Klik “continue” untuk  teruskan ke step seterusnya
save image
STEP 4
1) Korang boleh invite fans kalau nak, kalau tak boleh skip je
2) di Bahagian Basic Info, korang masukkan link blog and pada “website”
3) Isikan maklumat pada “About”
save image
STEP 5
Sila copy url fan page blog korang seperti mana yang ditunjukkan dalam kotak warna merah seperti gambar di bawah;
STEP 6
Klik “Add Like Box” untuk buatkan kotak nak promote fan page ni seperti yang ieyha  punya kat sidebarU like ieyha..!!“.
save image
STEP 7
Sila paste kan url blog yang di copy dari STEP 5 ke dalam kotak ” Facebook page URL“ (A) Amaran ini step paling penting sekali tau. Kalau silap url, silap la semua coding berikutnya.
1) Bila berjaya masukkan url yang sebenar. Korang punya fan page facebook akan bertukar nama pada nama fan page blog korang seperti yang ditunjukkan di kotak warna merah di dalam gambar di bawah.
2) korang adjust mengikut kesukaan korang.
“width”=lebar box fan page
“color sheme”=warna box fan page
“connections”=akan memaparkan jumlah pemilik fb yang like di depan box fan page
“show stream”= nak tunjukkan aktiviti latest dalam fan page atau tidak.
“show header”=nak tunjukkan header “Find us on facebook” atau tidak.
3) Segala apa yang korang adjust akan di preview dalam “Find us on Facebook”
4) Puas hati, sila klik “Get Code
save image
STEP 8
1) Akan keluar pop-out “Your Like Box Plugin Code“. Sila copy kan code di dalam box ” iFrame“.
2) Korang pergi pada blogger dashboard>design>page element>add a gadget>copy code didalam ruangan gadget.
3) Bagi Wp, pergi ke dashboard>widget>text>copy code di sana
3) Save.
4) Preview blog
save image
Yes…dah ok kan harap-harap korang pulak berjaya buat,kalau ada kesilapan dalam tutorial ringkas ieyha ni maaf ya.


:')
sharing is caring kan

Tiada ulasan: