Rabu, 26 Oktober 2011

. Tutorial - design cursor sendiri

Siti Nurfariha | 6:12 PTG | 3Comments |
hari ni ieyha nak ajar korang design cursor sendiri, means cursor korang tuh, korang boleh lah letak nama, gambar atau apa pun yang korang suka.


cursor tuh macam mana kak?
ya adik adik, cuba korang gerakkan mouse korang ada benda yang sebiji sebulat macam dekat bawah ni? itu lah dia cursor adik adik kikiki
hohohoho yang ini ieyha punya! cop okeh!,korang tak bolah nak copy lagi, tapi kalau korang nak cursor nama ieyha ni amik lah, nanti ieyha bagi code dia tau.

so jom kita buat cursor!
Mula-mula pergi Photoscape , lepas tu edit lah apa korang nak, korang letak nama korang ke, make sure jangan besar sangat saiz tuh, sebab nanti tak lawa al-maklumlah cursor kan kecik kecik je bentuk dia

Lepastu bukak Gimp 2.6 , untuk transparentkan cursor korang(wajib! transparentkan gambar korang) make sure save dalam format PNG, ulang semula format PNG tau adik adik
dan seterusnya upload ke photobucket
dan akhir sekali....

Pergi Dashboard > Design > Page Elements > Add Gadget > HTML/Javascript .
letak code dekat bawah ni di HTML/javascript
<style type="text/css">body, a, a:hover {cursor: url(URL CURSORS KORANG), progress;}</style><a href="URL CURSORS" target="_blank" title="Cool Cursor!"><br /></a>

gantikan yang warna biru tuh dengan direct link korang.
kalau korang nak cursor ieyha tu amik code bawah ni je tau
http://i1130.photobucket.com/albums/m531/siti231091/cats-1.png
http://i1130.photobucket.com/albums/m531/siti231091/iha.png
http://i1130.photobucket.com/albums/m531/siti231091/iha2.png
http://i1130.photobucket.com/albums/m531/siti231091/iha3.png
p/s: kalau korang nak ieyha buatkan cursor korang pun boleh,FREE je..ehheh
Sila masukkan code di bawah entry sebagai tanda credit, selepas anda mengcopy paste segala tutorial saya.
Credit By <a href="http://sitinurfariha.blogspot.com/p/tutorial_07.html">IEYHA</a>

3 ulasan:

aleeya qaisara berkata...

salam , kak ieyha blh mntk tlg buatkn cursor x ??

aleeya qaisara berkata...

kak ieyha mntk tlg buatkn cursor blh ??

ستي نور فريحة berkata...

@aleeya qaisaraboleh insyallah. nk buat cm mana