Selasa, 10 Julai 2012

Tuturial - Tukar Tukar Warna Background Template

Siti Nurfariha | 7:38 PG | 2Comments |

cuba korang tengok dekat atas tuh, tak pun tengok dekat belog ni. Dah nampak?.okey, benda colour-colour ni kalao korang klik je dia akan keluar lah warna yang korang klik tadi. kalau korang bosan tengok blog korang warna hitam je korang buatlah warna apa yang korang suka. faham?!
First tuto ni kita copy dari blog syed. jom try buat dekat belog korang okey ;-)

1. Pergi ke Page Element > Add a Gadget > HTML/Javascript

2.Then. copy code di bawah :

<center><script type="text/javascript">
function bgChange(bg)
{
document.body.style.background=bg;
}
</script>

<span style="font-style:italic;">AYAT KORANG</span>
<br/>

<br/>
<table border="2" width="200" height="20" bordercolor="black">
<tr bordercolor="#4BFE78"> <td
onclick="bgChange('#150517')" bgcolor="#150517">
<td
onclick="bgChange('#C9BE62')" bgcolor="#C9BE62">

<td
onclick="bgChange('#7D2252')" bgcolor="#7D2252">
<td
onclick="bgChange('#7E2217')" bgcolor="#7E2217">
<td
onclick="bgChange('#D3D3D3')" bgcolor="#D3D3D3">

<td
onclick="bgChange('#827839')" bgcolor="#827839">


</td
onclick="bgchange('#827839')"></td
onclick="bgchange('#d3d3d3')"></td
onclick="bgchange('#7e2217')"></td
onclick="bgchange('#7d2252')"></td
onclick="bgchange('#c9be62')"></td
onclick="bgchange('#150517')"></tr>
</table>

<div class='clear'></div></center>


Yang warna HIJAU tu korang tulis laa ape yg berkenan di hati. kalau taknak tulis pn takpe. just padam je. HAHA...tapi seelok2nya tulis lah. kang tetiba je orang pelik. tah mende ape tah tiba2 ade kotak2..

And, yang warna MERAH tu plak...warna yang korang pilih untuk tukar background korang tu...nak kod untuk warna-warna selain dari di atas bleh tgk dkat SINI. Ikut korang la nak pilih kaler ape yg bersesuaian dgn kondusi blog korang tu.  yang kod bawah dia tu korang jangan tanya aku. aku taktau. hahaa. kalau nak try..korang boleh explore sendiri la ea.. :) ecehhh.. then, bila da siap. SAVE macam biasa. dan tadaa! da siapp..

warna biru : korang tukar ayat korang
warna merah : kod warna untuk belog korang (code warna klik sini)